Svenska 1800-talssällskapet

Svenska 1800-talssällskapet
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Proffsmingla på Dunkers Kulturhus!

2023-06-10 kl 10:00 - 17:00

Den 10 juni har Dunkers Kulturhus vernissage för utställningen Korsettkriget- Korsettkriget.
 
Till det önskar vi få till ett riktigt härligt mingel och vernissage i sekelskiftanda och söker därför efter dig som vill komma klädd i tidsperiod 1880-1920 för att förgylla vår öppning!
Vi bjuder på resekostnad inom Skåne plus mat. Vid intresse kontakta: Hanna.SchedinCarter@helsingborg.se, Telefon : 076-78 243 19
 
Om utställningen:
I slutet av 1800-talet hamnade korsetten i centrum för en het debatt i Sverige. Ett litet klädesplagg blev en stor politisk fråga. Korsetten blev faktiskt ett ideologiskt slagfält, något som utlöste diskussioner om makt, kön, identitet och klass. Om kvinnlighetens former och gränser. Om dåtiden, nutiden och framtiden.
I utställningen Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet möter du ett ojämlikt Sverige där det var skillnad på människor. Framför allt var det skillnad mellan kvinnor och män. Och det skulle synas.
 
Kvinnor och män sågs som varandras motsatser, och det påverkade nästan allt i samhället. Vem som gjorde vad i hemmet, vem som jobbade och med vad, hur kvinnor och män kunde klä sig och bete sig, vem som kunde rösta och påverka politiken.
Samtidigt skedde en stor förändring i människors sätt att bo, leva och arbeta. Istället för att bo på landsbygden och arbeta med jordbruk flyttade många människor till städerna för att jobba i fabriker och butiker. Det var så omskakande och dramatiskt att världen aldrig blev sig lik. I städerna uppstod nya grupper: den förmögna borgarklassen och den fattiga arbetarklassen.
 
Mitt i allt detta fanns ett litet klädesplagg – korsetten. Den var ett sätt att framhäva den kvinnliga kroppens former, att visa tydligt att den som bar korsetten var kvinna och inget annat. När kvinnor började kräva att bli myndiga, få rösträtt och ha tillgång till utbildning uppstod även en diskussion om kvinnors kläder.
Utställningen har producerats av Kvinnohistoriskt museum i Umeå. Utställningen harutvecklats i nära samarbete med Henric Bagerius, historiker vid Örebro universitet.
 
Kolla in arrangemanget på Facebook
Dela gärna detta inlägg:

Detaljer

Datum:
2023-06-10
Tid:
10:00 - 17:00
Evenemang Kategorier:
, ,