Svenska mönster

När Sällskapet en gång i tiden startades var en av idéerna att försöka leta fram alla befintliga mönster som har tagits fram här i Sverige. Vi vet att många inte ger sig på att försöka sy 1800-talsplagg om de inte har ett relativt enkelt mönster att arbeta utifrån. Efter att vi har dammsugit marknaden i flera år har vi inte kunnat hitta så många. Här nedan följer alltså de vi har hittat. Mönstren köper man direkt från utgivarna. Vi säljer dem alltså inte.

Om det är något mönster du saknar i vår presentation ber vi er att uppmärksamma oss om detta med ett mejl till husfrun (snabel) 1800.se.

PS. Vi söker också stick- och virkbeskrivningar.

Ett mönster vi ännu inte har testat.
Säljs av Jamtli Butik.
Väldigt enkelt att följa men med lite väl tilltagna mått. Vill du se historiskt korrekt ut får du räkna med att ta in både här och där.
Säljs av Skansens Klädkammare.
Ej testat ännu. Finns att köpa genom Skansens Klädkammare.
Säljs av Skansens Klädkammare.
Detta mönster har utgått från Skansens Klädkammares sortiment. Du får leta efter det på andrahandsmarknaden.Detta mönster har utgått från Skansens Klädkammares sortiment. Du får leta efter det på andrahandsmarknaden.
Provsytt flera varianter. Kräver en ganska van sömmerska, då man själv får räkna ut eventuella sömsmåner och invikningar.Säljs av Jamtli Butik.

Provsytt flera varianter. Kräver en ganska van sömmerska, då man själv får räkna ut eventuella sömsmåner och invikningar.

Väldigt enkelt mönster.Säljs av Jamtli Butik.
Provsytt några gånger. Kräver lite vana för att få det att passa den kropp som ska bära den.Säljs av Jamtli Butik. Enkelt mönster att följa.Säljs av Jamtli Butik.
Dela gärna detta inlägg:

2 svar på ”Svenska mönster

  1. Hej!
    Jag vet att Västerbottens Museum har ett mönster på en 1840/50talsklänning, som de ritat av från en (tre) klänning(ar) i ull, kardan, vävd, sydd av tre systrar utanför Umeå till en av systrarnas bröllop.
    Det mönstret borde ni ha här att sälja. 🙂
    Mvh Emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *