Augustas salonger


Välkommen till en serie om 8 salonger i mitten av 1800-talet. ”Vår salong” är faktiskt ditt eget vardagsrum, syrum eller var du väljer att vara. Vi kopplar ihop oss digitalt med videomötesverktyget Zoom. Det innebär att alla som vill vara med i hela vårt avlånga land kan delta.

Vi kommer hålla oss till tidsepoken 1840-1860-talet och lyfta fram modehistoria från denna tid, sömnadstips, tyger, mönster och modeller, samt allt det som hör till, skor, håruppsättningar, väskor och smycken. Allt för att var och en ska kunna skapa sin egen dräkt under året.

Parallellt kan vi arbeta på våra egna garderober och dela med oss av tips och idéer. Vi avslutar serien salonger med att vi möts på riktigt, förhoppningsvis i våra nya, fina kläder. Mötena via Zoom kommer modereras av Kerstin Melin. Det är Kerstin som hjälper dig med den länk du behöver till din smartphone eller dator för att kunna delta.

Kerstin har även en annan roll. Som författare till den nyutkomna boken Augustas resa (Ja, det är därför vi kallar det Augustas salonger!), kommer Kerstin varje salong läsa ett litet kapitel ur boken.

Uppklädda i tidsenliga kläder gjorde Kerstin och hennes syster Sara samma resa som deras farmors mormor Augusta Söderholm gjorde i mitten av 1800-talet. Förberedelserna inför resorna bestod bland annat av att skapa en tidsenlig garderob. De skapade allt från ylleklänningar för vandring i Sachsiska Schweiz och Elbedalen till sidenbalklänningar som användes på Semperoper i Dresden.

För att anmäla sig skickar man ett e-postmeddelande till husfrun (@) 1800.se med ”Augustas Salonger” i ämnesraden senast vid midnatt fredagen innan varje salong. Kerstin skickar sedan inloggningsuppgifter och instruktioner.

26 april kl 19 – 20:30 – introduktion

  • vi bekantar oss med varandra och talar om tidsepoken 1840-1865ish, (med start i 1840-talets korsetterade midja och smala ärmar vidare till krinolinen som kom 1856 och fram till slutet av 1860-talet krinolinen avlöstes av turnyren)
  • Varför det är viktigt att ha bra förebilder och var man kan hitta dem
  • Kerstin läser kapitlet om IKEA-krinolinen ur boken

♥ VÄLKOMMEN ♥

För kommande datum  och teman håll utkik i vårt kalendarium.

Dela gärna detta inlägg:

5 svar på ”Augustas salonger

  1. Hei. Hvilken epost kan man melde seg på til for å delta på Augustas salonger på zoom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *