Underbara pepparkakor anno 1800-tal

Julen är på intågande (mja, så smått). Jag är ett stort fan av bakning men jag lägger även mycket tid på att plöja igenom olika historiska videoklipp på YouTube. Jag hittade en spännande kanal som en är mix av dokumentär och dramatisering, där de återskapar kökslivet på en gård, under 1800-talet. Jag fann ett klipp om just pepparkakor på 1800-talet och bestämde mig för att översätta till svenska och prova. De blev himmelskt goda.

Nedan själva klippet, undertill receptet i sin helhet från klippet, med min översättning och kommentarer från själva bakningen.

Mycket nöje! /Skånes Husfru

 

Recept

60g brown sugar (farinsocker)
225 g fluor
1/4 egg
225 g melted butter
170 g treacle (sirap)
2 tsp cloves (nejlika)
2 tsp allspice (kryddpeppar)
2 tsp punded mace (muskotblomma- inte muskotnötspulver, utan blomman/höljet)
2 tsp ginger (ingefära)
1 tsp coriander seeds (korianderfrö)
1 tsp caraway seeds (kummin)

Gör så här

Blanda sirap med ägget
Blanda i kryddorna
Tillsätt det smälta smöret
Tillsätt mjöl tills det går att göra små kakor. Gör kakorna så jämna och platta som möjligt.
Varmluftsugn ca 150 grader i 10-15 min

Resultat

Wow, så goda! Jag gjorde en test-batch och delade ut till familj, vilka gav mycket positiv feedback. Dessa pepparkakor är inte riktigt lika sötsliskiga som de man köper i butik idag. Direkt när man tar en tugga smakar det tydligt pepparkaka, men eftersmaken är inte lika skarp eller stark, så att säga. Dessa är mildare i sin form, även om det är mycket kryddor. Konsistensen är verkligen krispig likt en pepparkaka.

Egna kommentarer och tillägg

– Jag äter inte gluten själv, så jag använde 75 % mandelmjöl och resten kokosmjöl. Detta fungerade utmärkt.
– Jag tog inget ägg, de blev suveräna ändå
– Jag tillsatte även lite kanel och kardemumma, riktigt gott!
– Jag tillsatte också ca 0,5 tesked bikarbonat
– Jag lät inte degen vila i kylskåpet, utan klickade och plattade ut dem på plåt direkt och in i ugn. Jag har inte testat att göra figurer av dem.
– Sirapen: Jag använde mörk eko lönnsirap och något mindre mängd än i receptet
– Jag tog inte i lika mycket farinsocker som i receptet – de blir söta ändå!
– Jag tog i nästan dubbel mängd kryddor i receptet. De nämner i klippet att man ska vara försiktig med nejlikan, men jag tog ändå i enligt originalreceptet
– Det finns mängder av olika former av kummin. Caraway seeds är en speciell sort som används inom indisk matlagning och heter på hindu kaala jeera. Detta kan köpas i indiska/pakistanska matvarubutiker.
– Muskotblomma och korianderfrö (Whole Dhania på hindu) likaså, kan köpas i indiska/pakistanska matvarubutiker.
– Ingefära tog jag färsk och mortlade ner med kryddorna- fungerade mycket bra

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *